Nooit meer vervelen met vrijetijdbestedinglisse.nl

Lisse – Een portal voor bedrijven en verenigingen die activiteiten aanbieden. Sinds begin november in de lucht en afgelopen woensdag (30-11-2016) in het pas gerenoveerde gebouw van Les boules fleuries aan de Gerard Doustraat officieel gepresenteerd. Wie in Lisse op zoek is naar mogelijkheden om de vrije tijd zinvol of zinvoller in te vullen, wordt volgens alle betrokkenen bij vrijetijdbestedinglisse.nl voortaan op zijn wenken bediend.

door Erwin Brandt
Temidden van websitebouwres Frans Snaar en Hans Hoogenbosch stelt wethouder Adri de Roon officieel vrijetijdbestedinglisse.nl in gebruik
Temidden van websitebouwres Frans Snaar en Hans Hoogenbosch stelt wethouder Adri de Roon officieel vrijetijdbestedinglisse.nl in gebruik

Directeur van Welzijn Lisse Astrid Verkerk vertelt enthousiast dat volgens haar ‘de website met sociale kracht vanuit de vrijwilligersorganisaties’ de eerste en tot dusver enige website in zijn soort is in Nederland. “Nadat de gemeente bij ons aanklopte met een verzoek om iets te bedenken om meer te verbinden, buitelden de ideeën over tafel. Met als resultaat dat de Lissenaren hier echt trots op kunnen zijn. We moeten namelijk een steeds groter beroep doen op de sociale inzet en denken dat het portale een steuntje in de rug zal zijn tegen bijvoorbeeld eenzaamheid. Kortom, wij verwachten dat het drempel-verlagend zal zijn voor de kwetsbare medemens.”

Wethouder Adri de Roon, die tot zijn verrassing ook de opening mocht verrichten door op een knop te drukken, is blij met deze grote positieve ontwikkeling. “Vroeg signalering en preventie kunnen een hoop geld besparen voor de gemeenschap”. Al merkt Hans Hoogenbosch, één van de twee vrijwillige bouwers van de website, fijntjes op dat de gemeente wel over de brug moet komen en vrijwilligers moet faciliteren om ze te activeren. “Voor niets gaat de zon op”.

Frans Snaar, de andere drijvende kracht achter de website en al vijftig jaar betrokken als vrijwilliger bij tal van verenigingen, vertelt dat het portal een uitgebreid beeld geeft van de mogelijkheden om informatie te vinden voor een bepaalde doelgroep zoals gehandicapten, jongeren, volwassenen en senioren, maar ook om van daaruit te gaan kijken in de verschillende rubrieken: ontmoeting, creatief, sport en spel. “De informatie is zowel gericht op alle betrokken instellingen en organisaties maar ook op alle inwoners van het dorp. Je kunt samen bijvoorbeeld kijken naar mogelijkheden voor de mantelzorgers en je ouders. Wat mij opviel is dat er zo weinig aanbod is voor onze gehandicapte medemens en dat burgers vooral eenzaamheid ervaren in de zomermaanden. Wellicht kan de website hierin enige verlichting brengen.”

“Er zijn voorlopig bijna honderd activiteiten in het overzicht opgenomen, maar ik verwacht op termijn zelfs het dubbele”, vertelt Snaar verder. “We kennen elkaar als verenigingen namelijk minder goed dan we wellicht zouden willen, want wie kent hier bijvoorbeeld De Gele Hoed? Ook komen er egelmatig mensen bij de huisarts met klachten die niet medisch van aard zijn, maar misschien het gevolg van eenzaamheid. De desbetreffende arts kan dan met behulp van de site eenvoudiger wijzen op activiteiten voor deze burgers.”

Ter ondersteuning van de site roept Hoogenbosch inwoners van Lisse op om een vrijwilligersplatform te organiseren. “Als er vanuit de gemeente voldoende wordt gefaciliteerd komt er namelijk een enorm kapitaal aan vrijwilligerskracht vrij. Het bal is hiermee letterlijk en figuurlijk geopend”, besluit Hoogenbosch.

De website vrijetijdbestedinglisse.nl heeft honderdzeventig pagina’s en vijfennegentig aanbieders. Op het portal is een activiteitenagenda te vinden en een link naar vacatures voor vrijwilligers.

(noot webmaster: agenda is toegevoegd (zie kalender), link is nog in het stadium van ideeën).